„Made in Asia 13.”/Gróf Vay Péter – Egy elfeledett Ázsia-kutató

Hosted by Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum and Ybl Budai Kreatív Ház

 undefined

FOTÓK:

https://www.facebook.com/search/top/?q=ybl%20budai%20kreat%C3%ADv%20h%C3%A1z&epa=SEARCH_BOX

https://www.facebook.com/events/496685794494854/

"Ismét teltházas volt az Ázsia-kutató magyar utazókat és felfedezőket bemutató, „Made in Asia” című sorozatunk legutóbbi előadása. Ezúttal Gróf Vay Péter címzetes püspök és misszionárius életéről, munkájáról és japán tárgyú gyűjteményéről volt szó. Köszönjük az előadó, Gáspár Annamária nagyszerű bemutatóját és valamennyi résztvevőnk megtisztelő figyelmét!"

LEÍRÁS:

Magyar utazók ázsiai kincsei: „Made in Asia 13.” / Gróf Vay Péter – Egy elfeledett Ázsia-kutató és misszionárius munkássága és japán tárgyú gyűjteménye

Előadó: Gáspár Annamária
HELYSZÍN: Ybl Budai Kreatív Ház, 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 9.

Az Ybl Budai Kreatív Ház és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum ismeretterjesztő sorozatának célja, hogy olyan 19–20. század eleji utazók, tudósok és gyűjtők életével ismertesse meg a nagyközönséget, akiket egytől egyik menthetetlenül „megfertőzött” Ázsia.

Több mint száz éve annak, hogy gróf Vay Péter 1907-ben megvásárolta azt a japán tárgyú gyűjteményt, mely ma a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum anyagának magját alkotja. Vay Péter címzetes püspök, misszionárius, Ázsia-kutató és író, egyike volt a századforduló legnevesebb közéleti személyiségeinek. XIII. Leó pápa személyes megbízottjaként bejárt öt kontinenst, útjai során számos uralkodó közt a japán császári pár is fogadta. Kelet művészete lenyűgözte, s számos kötete között ő jegyezte az első magyar nyelven írt, japán művészettörténettel foglalkozó munkát. Az elmúlt évszázadban azonban mind Vay Péter neve, mind művei feledésbe merültek, ezért érvényes a kérdés, amit az előadás körbejár: mit tudunk ma gróf Vay Péter életéről, munkásságáról és a gyűjteményéről?